Nu mor caii cand vor cainii

Noianul de evenimente ale sfarsitului de an 2005 si inceputului de an 2006 m-a facut sa realizez un adevar mare cat lumea, pe care ne chinuim deseori sa il descoperim din nou si din nou, si anume ca… roata este rotunda. Adevarul ca cine este astazi pe val, maine poate sa nu mai fi e, cine este astazi acoperit de glorie, maine poate fi acoperit de flori, si toate acestea pentru ca… roata se invarte.

Momentul de revelatie al identifi carii formei geometrice pe care o are roata il poate face pe om mai bun, mai tolerant sau cel putin mai reticent in raportul cu pretentiile sale de infailibilitate. Si acest moment nu este unul neaparat religios, sau moral, sau ontologic, ci poate fi o concluzie a bunului-simt. Daca exista! Ati privit vreodata in fata un caine de rasa, un caine luptator? L-ati privit vreodata, poate in vreun documentar (sper ca nu pe propria piele!) cum ataca? Cum ii este privirea, cum tinteste direct, in ochi, pe cel pe care vrea sa il puna la pamant? Exista o noblete a agresorului care se stie puternic! Este cainele care are curajul atacului din fata, chiar daca uneori acesta poate deveni riscant, el face acest lucru natural, pentru ca… nu stie sa faca altfel.De ce? Pentru ca este de rasa!

Am vazut insa deseori situatia in care doi-trei catei de pripas, carora le faci o mare cinste spunandu-le catei, cand cei mai multi le spun maidanezi, cum incearca sa atace. Fac multa galagie, se invart in jurul celui atacat, il privesc, dar intotdeauna de jos, pentru ca…nu pot ajunge la statura celui pe care il ataca si… pandesc. Poate un moment de neatentie, o privire indreptata in alta parte, se poate transforma intr-un avantaj decisiv, care sa permita triumful vietii lor: o muscatura de picior! Ce fericire pentru o potaie! Sa musti si apoi sa fugi! Doar-doar iti mai iese in fata candva o situatie in care sa mai poti musca o data. Iar in rest… doar sa latri!

Asa-i ca viata cainilor este grea?! Ce vina are maidanezul ca nu s-a nascut un caine de rasa? Ca doar atata stie sa faca! Nu-si poate depasi statura! Este pur si simplu… mic. Ce vina are cainele ca nu este cal? Si ca oricat s-ar stradui, nu ii poate modifi ca destinul acestuia, ci doar i se poate incurca intre picioare? Si totusi vina apare cand maidanezul se crede om, iar omul se crede Dumnezeu. Cand credem ca avem dreptul de a modifi ca vietile altora, in Numele lui Dumnezeu, ii luam semenului nostru ceea ce Dumnezeu nu i-a luat niciodata omului – dreptul de a alege. Am vazut in multi oameni disperarea in fata suferintei si a mortii. Am vazut insa destui oameni ramasi demni, verticali, pana in ultima clipa. Oameni care pot privi in fata reusita si esecul, cu aceeasi ochi limpezi. Oameni care, desi se afla la pamant, gasesc resurse sa se ridice, sa se vindece, pentru ca ei cred in Ceva. Fie ca suferiti de o boala fi zica, sau de o durere sufl eteasca, fi e ca trecutul va apasa sau ca viitorul va apare incert, fi e ca purtati dupa dumneavoastra urma muscaturii vreunui maidanez, nimeni nu va poate impune atitudinea in fata suferintei. Tocmai de aceea, numar dupa numar, aceasta revista exprima doar opinii. Alegerea insa ramane la dumneavoastra!

______________________________

de Dr. Leonard Azamfirei. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.