Pasaje biblice despre focul iadului

Pasaje biblice despre focul iadului

 
Apocalips 20:10. “Si diavolul, care-i insela, a fost aruncat in iazul de foc si de pucioasa, unde este fiara si proorocul mincinos. Si vor fi munciti zi si noapte in vecii vecilor.”
Avem o aparenta contradictie aici. Versetul 9 spune ca cei rai vor fi “mistuiti”, dar acest verset 10 spune “in vecii vecilor.” Acesta este singurul verset din Biblie care foloseste “in vecii vecilor” (sau “pentru totdeuna” in trd. engleza) in contextul iadului. Cuvintele “PENTRU TOTDEAUNA” (sau “IN VECII VECILOR”) in Biblie exprima o perioada de timp, limitata sau nelimitata, depinzand despre ce este vorba in descrierea respectiva.
Expresiile “Pentru totdeauna” sau “In vecii vecilor” in Biblie sunt ca si cuvantul “INALT”. Inalt are diferite intelesuri in functie de ceea ce descrie, de exemplu, un caine (inalt), o casa (inalta), un munte (inalt). Cuvantul “Pentru totdeuna” este folosit de 56 ori in Vechiul Testament in legatura cu lucruri sau fapte deja sfarsite. In cazul omului, Biblia invata ca “Pentru totdeauna” sau “In vecii vecilor” inseamna DURATA VIETII OMULUI sau CAT TRAIESTE OMUL.
In cazul lui Samuel, PENTRU TOTDEAUNA insemna ATAT TIMP CAT TRAIA.  1Samuel 1:22, 28. “Dar Ana nu s-a suit si a zis barbatului ei: “Cand voi interca copilul, il voi duce, ca sa fie pus inaintea Domnului si sa ramana acolo PENTRU TOTDEAUNA. De aceea vreau sa-l dau Domnului; toata viata lui sa fie dat Domnului.”
Psalm 48:14. “Iata, Dumnezeul acesta este Dumnezeul nostru in veci de veci (sau pentru totdeauna); El va fi calauza noastra pana la moarte.
IN VECI DE VECI sau PENTRU TOTDEAUNA inseamna  PANA LA MOARTE. Arzand in foc IN VECI DE VECI sau PENTRU TOTDEAUNA inseamna ca omul arde pana cand moare.

FOC CARE NU SE STINGE

Luca 3:17. “Acela are lopata in mana; Isi va curati aria cu desavarsire si Isi va strange graul in granar, iar pleava o va arde intr-un foc care nu se stinge.”
Marcu 9:43-44. “Daca mana ta te face sa cazi in pacat, taie-o; este mai bine pentru tine sa intri ciung in viata, decat sa ai doua maini, si sa mergi in gheena, in focul care nu se stinge, unde viermele lor nu moare si focul nu se stinge.”
Cuvantul grec Gehenna vine de la cuvantul ebraic “Ge-Hinnom,” care inseamna Valea Hinom sau Valea lui Hinom. Aceasta vale era in afara Ierusalimului. Era “lada de gunoi” a Ierusalimului. Toate gunoaiele si trupurile animalelor moarte erau aruncate acolo si ceea ce focul nu consuma, era consumat de viermi si larve. Isus a comparat iadul cu acest loc. Biblia foloseste Gheena ca simbol al focului care va distruge pe cei pierduti la sfarsitul timpului. Focul Gheenei nu a fost fara sfarsit, altfel ar arde si astazi in afara Ierusalimului. Tot asa focul iadului nu va fi fara sfarsit.
FOCUL CARE NU SE STINGE ne da doua optiuni:
1.      Niciodata nu se va stinge.
2.      Nu poate fi stins de oameni pana nu si-a terminat lucrarea de distrugere.
Care optiune este cea biblica? Focul care nu se stinge se gaseste de 19 ori in Biblie si in fecare caz inseamna ca nici un om nu-l poate stinge caci este o judecata directa de la Dumnezeu. Iata cateva referinte:
Isaia 34:8-10. “Caci este o zi de razbunare a Domnului, un an de rasplatire si razbunare pentru Sion. Paraiele Edomului se vor preface in smoala si pulberea lui in pucioasa; da, tara lui va fi ca smoala care arde. Nu se va stinge nici zi nici noapte si fumul lui se va inalta in veci. Din veac in veac va fi pustiit si nimeni nu va trece prin el in veci de veci.”  E clar ca Edomul nu mai arde astazi chiar daca a fost ars cu un foc care nu se stinge.
Ieremia 17:27. “Dar daca nu veti asculta cand va poruncesc sa sfintiti ziua Sabatului, sa nu duceti nici o povara si sa n-o aduceti inlauntru pe portile Ierusalimului, in ziua Sabatului, atunci voi aprinde un foc la portile cetatii, care va arde casele cele mari ale Ierusalimului si nu se va stinge.”  Aceasta s-a intamplat cand babilonienii au ars Ierusalimul (vezi 2Cronici 36:19). Inca mai arde Ierusalimul? Nu! Dar focul de nestins a distrus totul acolo.
Ezechiel 20:47-48. “Spune padurii de la miazazi: “Asculta cuvantul Domnului! Asa vorbeste Domnul, Dumnezeu: “Iata, voi aprinde un foc in tine, care va mistui orice copac verde si orice copac uscat: NIMENI NU VA PUTEA STINGE FLACARA APRINSA SI TOTUL VA FI ARS DE EA, de la miazazi pana la miazanoapte. Si orice faptura va vedea ca Eu, Domnul, l-am aprins si NU SE VA STINGE NICI DE CUM.” Iarasi focul de nestins devoreaza totul. Nu poate fi stins pana nu se stinge singur dupa ce a consumat totul.

FOCUL CEL VESNIC

Matei 25:41. “Apoi va zice celor de la stanga Lui: “Duceti-va de la Mine, blestematilor, in FOCUL CEL VESNIC, care a fost pregatit diavolului si ingerilor lui!”
Focul cel vesnic va arde in veacurile nesfarsite ale vesniciei? Sa vedem iarasi cum Biblia se interpreteaza singura.
Iuda 1:7. “Tot asa, Sodoma si Gomora si cetatile dimprejurul lor, care se dadusera ca si ele la curvie si au poftit dupa trupul altuia, ne stau inainte ca o pilda, suferind pedeapsa unui foc vesnic.” Dumnezeu a distrus Sodoma si Gomora cu un foc vesnic. Mai arde Sodoma astazi? Nu!
2Petru 2:6. “Daca a osandit El la pieire si a prefacut in cenusa cetatile Sodoma si Gomora, ca sa slujeasca de pilda (ca exemplu) celor ce vor trai in nelegiuire.” Petru spune ca focul a prefacut acele cetati in cenusa ca un exemplu pentru cei ce traiesc in nelegiuire. Deci, FOCUL CEL VESNIC preface lucrurile in cenusa si apoi se stinge. EFECTUL focului este vesnic si nu DURATA sau timpul cat arde.
Deoarece Dumnezeu spune ca Sodoma si Gomora ne sunt ca exemple despre ceea ce se va intampla nelegiuitilor la sfarsit, sa vedem cum va face Dumnezeu aceasta.
Luca 17:28-30. “Ce s-a intamplat in zilele lui Lot, se va intampla aidoma: oamenii mancau, beau, cumparau, vindeau, sadeau, zideau; dar, in ziua cand a iesit Lot din Sodoma, a plouat foc si pucioasa din cer si i-a pierdut pe toti. Tot asa va fi si in ziua cand se va arata Fiul omului.” Aceasta este in armonie cu tot ce am studiat.
Chinul vesnic in focul iadului va perpetua (va continua, va imortaliza) pacatul si va face imposibila eradicarea (desfiintarea) pacatului. Chinul vesnic nu face parte din planul lui Dumnezeu. Aceasta teorie oribila este o defaima, o calomnie impotriva sfantului Nume al Unui Dumnezeu iubitor. Diavolului ii place sa vada pe Dumnezeul nostru iubitor prezentat ca un monstrous tiran si el nu are decat de castigat dintr-o astfel de invatatura.
PEDEAPSA VESNICA
Matei 25:46. „Si acestia vor merge in pedeapsa vesnica, iar cei neprihaniti vor merge in viata vesnica.”
Notati ca nu este pedepsire vesnica (sau pedpsind vesnic) ci pedeapsa vesnica. Pavel spune ca pedeapsa (plata) pacatului este moartea (Romani 6:23). Apocalipsa numeste aceasta moarte “Moartea a doua” de care cei rai vor muri in foc (Apocalips 21:8). Moartea sau distrugerea vor fi vesnice deoarece nu este nici o inviere din ea.
Traducere Valeriu Burciu
Sursa: www.cercetatiscripturile.org