Rezolvarea conflictelor

Majoritatea conflictelor au drept cauza comunicarea slaba. Chiar si cele mai bune idei, planuri si sugestii pe care le ai nu au valoare daca nu le poti comunica eficient. Adu-ti aminte: comunicarea nu este automata. Simplul fapt ca cineva aude ce vorbesti nu inseamna ca asculta.

Din fericire, exista sapte deprinderi pe care le poti dezvolta, care vor garanta faptul ca oamenii vor asculta atunci cand vorbesti. Pur si simplu urmeaza aceste povete biblice:

1. ALEGE TIMPUL POTRIVIT! Vremea potrivita este primul secret. Poate ca esti gata sa vorbesti, dar sunt ei gata sa asculte?  Nu spune niciodata un lucru ne la timp! „Caci pentru orice lucru este o vreme.“ (Eclesiastul 8:6)

            2. PLaNUIESTE-tI CUVINTELE. Gandeste-te ce vrei sa spui prima data. Planuieste mai ales inceputul conversatiei. Nu incepe cu detaliile. La televizor vezi mai intai imagini filmate de departe, apoi mai de aproape si abia la urma in prim plan. Cine are o inima inteleapta isi arata intelepciunea cind vorbeste, si mereu se vad invataturi noi pe buzele lui.“ (Proverbe 16:23)

           3. iNCEPE CU NEVOILE INTERLOCUTORULUI. Persoana care asculta se intreaba mereu: „De ce sa ascult asta?“ si „Ce folos o sa-mi aduca?“ Daca raspunzi dinainte la aceste intrebari, vei avea parte de atentia totala a interlocutorului. „Nici un cuvant stricat sa nu va iasa din gura, ci unul bun, pentru zidire, dupa cum e nevoie, ca sa dea har celor ce-l aud.“ (Efeseni 4:29)

          4. iNTaI ASCULTa! Cand facem speculatii, dam de necazuri. Fii dispus sa asculti intai si versiunea celeilalte persoane. „Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la minie.“ Iacov 1:1

       5. SPUNE-O iN MOD POZITIV. Nimanui nu-i place sa auda vesti proaste. invata sa fii realist si optimist in acelasi timp. Cand esti abraziv, nu ai cum sa fii persuasiv. Daca ai vesti proaste, spune-o intr-un mod real, impersonal. Apoi revino repede la o atitudine constructiva. „Cine are o inima inteleapta este numit priceput, dar dulceata buzelor mareste stiinta.“ Proverbe 16:21

         6. CLARIFICa-tI CONCLUZIILE. Rezuma si revizuieste ce ai spus. Fii concret. Reafirma ce ai hotarat si ce nu ai hotarat. Fiti „cu un gand in Domnul.“ Filipeni 4:2b

           7. iNCHEIE CU VORBE iNCURAJATOARE. Cuvintele de la sfarsit sunt importante. Chiar daca discutia a fost infierbantata si ambele parti ati dat dovada de critcism, incearca sa inchei intr-o nota nobila. „Un cuvant de incurajare face minuni.“ Proverve 12:15 (LB)

            Data viitoare incearca sa pui in practica aceste principii.

 

______________________________

de Traducere. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.