Scrisorile lui Wurmbrand

Scrisorile lui Wurmbrand

 
Orice om iubitor de libertate are doua patrii: a sa si America. Astazi America este speranta tuturor oamenilor inrobiti, pentru ca ea este ultimul bastion al libertatii in lume. Doar America are puterea si mijloacele spirituale sa se puna ocrotitoare intre comunismul ofensiv si ultimele popoare libere ale lumii. Milioane de oameni si-au pus nadejdea in aceasta tara. Ea este astazi ultimul baraj, care tine inapoi talazurile salbatice si navalitoare ale comunismului militant. Daca cedeaza, nu mai exista alt baraj.
De aceea este America ultima speranta a multor oameni ce nu sunt liberi, si de aceea o privesc ei ca pe a doua patrie.  In ea sunt puse sperantele si rugaciunile lor. In inchisorile comuniste am vazut cum colegi detinuti, care erau batuti si torturati cu lanturi de 25 kg la picioare, se rugau pentru America… ultimul baraj, ca el sa nu se rupa, ca tara sa ramana libera. Si eu am impartasit aceasta speranta si aceste rugaciuni cu fratii mei de suferinta. Acum imi fac mari grijuri pentru America. Pentru mine insumi si pentru milioane de oameni inrobiti de pe pamant, America este ultimul refugiu.
Fiind nascut in Romania, am fost martor ocular la tradarea, la caderea si prabusirea, prin comunism, a acestei cea dintai patrie a mea. Aceasta s-a petrecut nu doar prin interventia brutala a armatei sovietice, ci si printr-o rafinata si incredibil de subtil urzita tradare din interior, care a pregatit drumul preluarii exterioare a puterii. Am plans cand am vazut cum se petreceau toate acestea in fata ochilor mei. Iar acum – ajuns in America – nu am suficiente cuvinte pentru spaima mea si pentru serioasa tulburare la vederea acelorasi simptome, aceeasi tradare pas cu pas, care a dus prima mea patrie la cadere.  Ceea ce am trait eu acolo si ceea ce trebuie sa traiesc aici, acum din nou, seamana cu un cosmar. Fara sa ma gandesc la consecinte, mi-am spus deschis parerea atunci cand prima mea patrie Romania a fost tradata. La vederea inceputului aceleiasi tragedii in a doua mea patrie America, nu voi tacea nici de data aceasta.
Ceea ce m-a ajutat sa supravietuiesc in inchisorile comuniste, unde atatia mureau in jurul meu, a fost speranta de a fi intr-o zi liber, pentru a putea avertiza tarile vestice de pericolul amenintator al comunismului.  Acest lucru am incercat sa-l fac in contactele mele cu reprezentanti ai bisericilor vestice. Ceea ce am intalnit insa au fost dusmanie si indiferenta, chiar complicitate cu comunistii! – Din aceste motive imi indrept apelul catre voi, crestini obisnuiti din lumea libera.
A discutat personal cu multi dintre conducatorii bisericilor voastre sau am corespondat cu ei.  Mi-am varsat inima inaintea lor. I-am avertizat de lucrurile serioase la care am fost eu insumi martor si i-am indemnat la prudenta. Am incercat sa-i induplec sa ia masuri, care ar putea scuti America si lumea libera de soarta trista a tarilor comuniste. In aceasta carte public extrase din scrisorile mele adresate lor.
Nu mi s-a dat nici o atentie. Avertizarile mele au fost ignorate. Cei pe care i-am avertizat si care, ca si conducatori, sunt responsabili pentru poporul lor, m-au privit ca tulburator al pacii. Ei nu doar ca au respins avertizarile mele bine intentionate cu privire la pericolul in care isi conduc proprii lor oameni, dar au intreprins totul ca sa-mi inchida gura. Dar daca nu au reusit tortionarii comunisti, cu fiarele lor inrosite si cu cutitele lor sa ma reduca la tacere, nici acum nu vor reusi sa o faca. Celei ce-a doua patrii a mea, milioanelor de americani si cetateni ai altor tari libere, care se indreapta fara a presimti nimic spre o tradare asemanatoare, acestora sunt dator sa le vorbesc. Le sunt dator si milioanelor din inchisorile comuniste, din lagarele de munca fortata si din statele comuniste, unde atmosfera suprimarii este apasatoare. Toti acesti si-au pus speranta in America.
„Vom flutura steagul rosu pe Casa Alba in Washington, iar daca va fi nevoie, vom umple cu sange tot Pacificul pentru a ne atinge acest scop.” – Aceasta este o amenintare a Garzii Rosii din China, care sub conducerea lui Mao Tse-tung, conduce fiecare al patrulea om al lumii.
Ea singura ar trebui sa fie de ajuns pentru a alarma lumea libera. Inainte ca Romania sa fie acaparata de comunism, noi nu am primit nici macar un asemenea avertisment.
Unii dintre conducatorii politici si bisericesti din SUA linistesc opinia publica, spunand ca chinezii nu ar avea nici un mijloc pentru a-si infaptui scopurile declarate. Nu este nici un secret ca Marx, Lenin si dupa ei, fiecare comunist insemnat, au declarat ocuparea intregii lumi ca scop al comunismului. Cu cativa ani in urma, Bresnev si Kossigin spuneau ca diferenta dintre ei si chinezi ar fi doar de mica insemnatate, iar comunistii sovietici si cei chinezi ar putea sa lupte foarte bine impreuna. Diferentele de opinie dintre barbatii conducatori ai celor doua blocuri de putere sunt doar de ordin tactic si strategic. Ei au acelasi scop. Ceausescu ne asigura ca vor ajunge la un numitor comun.
Astazi toti comunistii considera America tinta lor principala. Este singura si ultima fortareata a lumii libere, iar daca va cadea, planeta le va apartine.
Expertii in rachete nucleare ghidate de la distanta ne pot garanta ca chinezii nu vor putea incepe nici o ofensiva in urmatorii zece-cincisprezece ani. Aceasta insa nu il scuteste pe nici un om care gandeste de responsabilitatea pentru viitor, pentru ca acest destin groaznic va lovi proprii sai copii, care acum inca se joaca acasa pe covor. Ei vor cunoaste grozaviile razboiului cu arme nucleare.
„Dar America poate riposta cu rachetele ei de aparare! – Nu actioneaza inspaimantator doar gand la asa ceva?” – Aceasta ni se raspunde adesea. Comunistii au prevazut asta iar Mao Tse-tung a spus: „Nu ma sperie daca 300 de milioane de chinezi vor muri intr-un razboi atomic. 300 de milioane vor mai ramane, insa imperialismul va fi nimicit.” – Aceasta corespunde exact conceptiei lui Lenin.
Maxim Gorki, marele scriitor rus, ne povesteste in cartea sa „Amintiri despre Lenin”, ca acesta, la reprosurile de genocid in timpul revolutiei, ar fi raspuns: „Nu poti face omleta fara sa spargi ouale, si nu poti taia lemne fara sa sara aschii”. La Lenin, viata unui om avea aceeasi valoare ca o coaja de ou sau o aschie! Ca urmare a conceptiei sale materialiste despre lume, el nu putea face nici o diferenta intre un om si un obiect neinsufletit. Inima sa nu a avem nici o compasiune pentru suferinta unui om, pentru durerea unui suflet si pentru lacrimile mamelor, vaduvelor si orfanilor. (Gorki a ramas si dupa aceasta discutie un prieten al lui Lenin si a fost la fel aruncat, ca o coaja de ou nefolositoare. Stalin, elevul lui Lenin, l-a otravit pe Gorki).
Leninistii gandesc ca Lenin. In aceasta privinta nu exista nici o diferenta intre comunistii chinezi, sovietici, americani sau germani. Este doar ca cei chinezi doresc un atac imediat, pe cand cei sovietici il vor mai tarziu. Mai intai, spun ei, americanii trebuie adormiti, iar apoi atacati, cand sunt foarte siguri ca nu este nici o amenintare si pot coexista pasnic cu comunistii. Sa ne gandim insa la Pearl Habour, unde americanii au fost dintr-o data atacati de un popor cu care traia in pace.
Chinezii spun: „Atac acum!” Comunistii sovietici, dimpotriva, prefera un interludiu in care americanii si aliatii lor isi vor face sperante false, prin care puterea lor de impotrivire va fi franta. Aceasta este diferenta dintre comunistii sovietici si cei chinezi.
Ce gandesc liderii comunisti chinezi am vazut mai sus. Auziti acum ce spun sovieticii! Il citez pe Manuilski, unul dintre marii lor strategi ai revolutiei mondiale: „Un razboi necrutator intre comunism si capitalism este inevitabil. Deocamdata suntem prea slabi sa atacam. In douazeci sau treizeci de ani va veni insa si timpul nostru. Burghezia trebuie adormita si de aceea vom inscena cea mai mare ofensiva de pace a tuturor timpurilor. Vom veni cu cele mai irezistibile oferte de pace si cu concesii fara precedent. Proastele si decadentele tari capitaliste vor colabora bucuroase la propria lor prabusire. Ele vor vana fiecare ocazie de imprietenire reciproca, si, de indata ce nu vor mai fi precaute, le vom strivi cu pumnul nostru strans.”
Ce inseamna o preluare comunista a puterii
Eu am fost martor ocular in patria mea la preluarea puterii de catre comunisti. Am trait sub comunism. Pot sa va asigur ca nu este vorba doar de o schimbare a unei ordini sociale cu o alta. Nu este vorba nici despre o alta atitudine fata de problema economica. O preluare comunista a puterii inseamna o distrugere completa a civilizatiei, asa cum o cunoastem noi, cu tot ceea ce noi consideram drag si valoros. Ea inseamna o distrugere violenta a tuturor valorilor, iar aceasta cu o cruzime inimaginabila. Am vazut-o eu insumi.
Pot sa va raportez cu informatii de prima mana ce viitor planuieste comunismul lumii libere – pentru micuta voastra Maria si pentru micutul vostru Willi, care acum se joaca linistiti pe covor, sub ochii vostri.
Se spune ca fiecare al zecelea roman a trecut prin inchisorile comuniste. In vest, unde capitalismul infloreste mai mult decat inainte la noi in Romania si unde exista atat de multi oameni independenti si liber cugetatori, numarul celor inchisi va fi si mai mare. Am vazut inchisori supraaglomerate. Cel mai tanar detinut avea 9 de ani iar cel mai varstnic 92 de ani. Am vazut copii crestini de treisprezece ani, carora li s-au smuls dinti si li s-au zdrobit oasele si care zaceau in agonie in celule.
Stiu de copii care au fost batuti de moarte in fata parintilor lor, pentru ca acesti erau crestini. Infiorator si de nedescris era tipatul copiilor mici, care isi chemau parintii in celulele ticsite si intunecate. Multe, multe nopti de-a randul am auzit aceste tipete. Asa arata o preluare comunista a puterii. Nu este o schimbare a ordinii sociale, ci o sangeroasa „actiune de purificare”, care afecteaza aproape fiecare familie din tarile afectate. La noi, aproape fiecare familie a avut un membru in inchisoare, care a fost batut, torturat sau omorat.
In China, duhovnici catolici au fost ingropati de vii. Garda Rosie a atacat oameni pe strada si i-a maltratat. Ce vor fi facut ei in inchisori, in spatele usilor inchise? Ei le-au taiat detinutilor crestini urechile, limba si picioarele.
Daca ar fi sa ajunga comunistii la putere in lumea vestica, v-ar rezerva voua si copiilor vostri acelasi destin. Asa cum a fost cazul in Romania, fiecare familie va fi afectat de el.
Nu dati neincrezatori din cap. Cine ar fi crezut in Germania anului 1920 ce grozavie avea sa se intample in 1940? Si ati uitat ca in tinuturile acaparate de Uniunea Sovietica doar putine fete si femei au scapat neviolate.
In paginile urmatoare veti gasi multe dovezi din surse comuniste despre teroarea impotriva crestinilor, care se practica in continuare in tarile comuniste. Chiar acum au loc arestari in masa ale crestinilor in toata Uniunea Sovietica. Avem nume de arestati, care au murit in urma torturilor. Aceasta se intampla astazi in Rusia. Niciodata nu a existat macar o singura tara comunista, in care crestinii sa nu fi fost arestati, nespus de torturati si ucisi. Va fi altfel cu tara voastra? Aceasta carta nu este un studiu, nu este un joc ipotetic de ganduri. Am vazut lucrurile acestea intamplandu-se. Acesta este Paradisul si noua ordinea sociala pe care o pregateste comunismul lumii libere.
Cititi cartile lui Marx si Lenin si veti gasi ca comunistii nu se vor multumi cu mai putin decat revolutia mondiala. Ei vor sa obtina dominatia intregii lumi. Unii spun ca ei ar fi inceput sa gandeasca mai practic si mai realist, si sa nu mai fie atat de doctrinari. Acesta este insa doar interludiul, care trebuie sa adoarma popoarele vestice.
Cand va veni „Paradisul” rosu, biserica voastra va fi inchisa, iar atelierul vostru de croitorie si salonul vostru de frizerie vor fi socializate. Afacerile voastre private vor inceta, iar proprietatea va va fi luata. Taranilor nostri li s-au furat oile, vitele si tot pamantul. Acum ei trebuie sa munceasca ca sclavi pe fostele lor gospodarii, ca sa primeasca un salariu de mizerie. Ei au doar putina paine, nu au carne si nu au fructe.
Comunistii sovietici isi batjocoresc tovarasii chinezi, pentru ca au interzis Shakespeare si Beethoven. Ei batjocoresc tare acest lucru, pentru ca si ei fac acelasi lucru. In Moscova sau Bucuresti nu se gaseste in nici o librarie cartile lui Platon, Kant sau Spinoza. Capodoperele culturii omenesti au fost indepartate. Stiinta numeste universul nostru „einsteinean”, pentru ca Einstein a descoperit ultimele sale legi.  Cartea sa „Cum vad eu lumea” este interzisa in Uniunea Sovietica, Romania si in celelalte tari comuniste, pentru ca ea contine unele idei religioase. Daca comunismul va triumfa in lumea libera, nu doar ca va fi interzisa si distrusa cu timpul orice religie, dar si literatura si intreaga cultura va ajunge sub cenzura.
Intreaga viata va fi paralizata. Am ajuns sa vad chiar si urmatorul fapt: un tanar crestin avea o prietena. Fata a fost chemata la Uniunea Tineretului Comunist. I s-a poruncit sa-si aleaga un alt prieten. Cel de acum este fiul unui crestin „contrarevolutionar”. Am vazut cum Politia secreta a dictat peste prieten si prietena, chiar peste sot si sotie. Si vai de cel care nu asculta.
Dupa multi ani va dispare orice urma de libertate si individualitate. – Timp de cativa ani am condus cateva lucrari misionare secrete in armata sovietica. Unul dintre cele mai dramatice momente ale vietii mele, a fost atunci cand a stat in fata primului ofiter rus. El mi-a povestit ca fusese inginer. Cand l-am intrebat daca crede in Dumnezeu, ma asteptam sa aud unul dintre cele doua raspunsuri: „Da, cred in Dumnezeu” sau „Nu, nu cred”. In loc de aceasta, el isi ridica spre mine ochii, in care se putea vedea goliciune interioara si inconstienta, si spuse: „Nu am primit nici un ordin sa credem in Dumnezeu”. El era un robot si credea ceea ce ii ordonau comandantii. Era produsul unor ani lungi de indoctrinare comunista. Viitoarele voastre generatii vor fi ca acest ofiter, daca veti cadea in somnul fatal.
A fi torturat nu era cel mai rau. Copiii crestini au fost siliti sa-si denunte parintii si sa raporteze daca ar fi spus ceva impotriva comunismului sau pentru Dumnezeu. Ascultati emisiunile de radio chinezesti! Acolo veti auzi despre copii care au cerut pedeapsa cu moartea pentru parintii lor. Acesti copii sunt considerati eroi. In Moscova s-a inaltat un monument (o statuie) copilului Moroz de 12 ani. El il denunta pe tatal sau, pentru ca acesta a luat cateva spice de grau de pe propriile campuri, care ii fusesera furate de colhoz. Tatal sau a fost condamnat la moarte pentru furt in dauna proprietatii statului.
Am vazut un crestin caruia i s-au taiat toate degetele de la picioare pentru a-l sili sa-si tradeze fratii. Crestinii au fost tinuti ore intregi pe gheata. Picioarele le-au inghetat. In inchisoarea din Fagaras, crestinii au fost obligati sa stea ore intregi cu genunchii pe coji de nuca zdrobite si cu mainile ridicate. Incearca sa faci asta 30 de minute! Nu vei putea, dar iti va prinde bine, pentru ca asa vei cunoaste schimbarea sociala pe care o aduce cu sine comunismul.
Am vazut barbati carora le-a cazut carnea de pe talpi in urma batailor. In zilele urmatoare, picioarele le-au fost tratate la fel de crud, doar cu diferenta ca acum se lovea peste carnea vie. Pur si simplu nu exista cuvinte, care sa fie potrivite descrierii unor astfel de torturi. Iar cand veti saruta data viitoare piciorusele bebelusului vostru, atunci ganditi-va ca ar putea fi lovite in acelasi fel, daca veti cadea prada somnului fatal.
Nu credeti cuvintele lingusitoare, precum ca comunismul este doar o filozofie a societatii. Ca unul care a trebuit sa-l suporte ani de zile, pot sa va asigur ca este vorba nu de filozofie, ci de crima organizata.
Richard Wurmbrand