Un minidictionar al intelepciunii (1)

"Natura si educatia sunt asemanatoare. Intr-adevar, educatia transforma pe om, si transformandu-l ii da o a doua natura."

"Cel care se foloseste de indemn si de convingere pentru a indruma spre virtute, va izbuti mai bine decat acela care recurge la lege si la constrangere. Caci cel care-i impiedicat de lege ca sa faca rau, va pacatui probabil in ascuns, pe cand cel care-i calauzit prin convingere spre datorie e de presupus ca nu va savarsi ceva nepotrivit, nici pe ascuns, nici pe fata."

"Exista cu siguranta tineri cu judecata si batrani fara minte; caci nu timpul ne invata sa gandim, ci o educatie timpurie si predispozitia."

"E mai bine sa fie tinuti in frau copiii prin sentimentul rusinii si prin ingaduinta decat prin frica."

"Datoria unui tata este sa-l deprinda pe copil sa mearga de la sine pe calea cea buna si nu de frica cuiva."

"Buna crestere a tineretului este garantia cea mai sigura a fericirii unui stat."

"Corpul nostru seamana cu animalele, iar sufletul nostru seamana cu ingerii. Trebuie sa alegem bine imaginile pe care le vom intipari in el; caci nu trebuie sa turnam intr-un vas atat de mic si de pretios decat lucruri alese."

"Mintea unui copil este o pagina alba, pe care putem scrie aproape tot ce voim ; dar o data ce am scris, cerneala aproape ca nu se mai poate sterge."

"Gelozia se naste totdeauna odata cu dragostea, dar nu moare totdeauna odata cu ea."

"Un invatat este acela care a invatat mult ; un geniu e acela de la care omenirea invata ceea ce el n-a invatat de la nimeni."

(Theofil Simenschy)

______________________________

de Theofil Simenschy. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.