Valorificarea stresului

 
           Descopera principiile eterne 
 
Traim intr-o societate plina de stres. A avea multe sarcini de indeplinit este un fel de viata. Adesea incercam sa mentinem un echilibru intre serviciu si cresterea copiilor, activitatile suplimentare, seviciile in slujba comunitatii, voluntariat si lucrarea din biserica. Cand adaugam la programul nostru incarcat probleme de sanatate, grija pentru altii si necazurile vietii, ne putem simti coplesiti.
Stresul este inevitabil. El este adesea cauzat de imprejurari pe care nu le putem evita sau controla. Totusi, ingrijorarea este o reactie spirituala si emotionala la stres, care ne seaca de energie si poate crea o multime de probleme. Cand ne aruncam toate ingrijorarile asupra lui Isus, El ne da putere sa induram si sa perseveram in vremuri grele. in felul acesta, Dumnezeu este glorificat, iar noi putem sa implinim voia Lui in viata noastra, in ciuda circumstantelor. Prin harul Sau, putem canaliza stresul pentru ca acesta sa lucreze pentru noi, nu impotriva noastra.
 
1. Meditand la Cuvantul lui Dumnezeu ne aducem aminte ca El este mereu cu noi si ca ne da curaj si putere sa facem voia Sa in orice imprejurare.
            Citeste Iosua 1:1-18. Iosua era confruntat cu o sarcina enorma. El luase rolul pe care il avusese Moise timp de 40 de ani. Acesta se asteptase sa conduca tot poporul Israel in tara Fagaduita. Iosua avea de-a face cu un grup de oameni cu un trecut caracterizat de nemultumire, neascultare si razvratire. Israelitii refuzasera sa intre in aceasta tara sub conducerea lui Moise si, prin urmare, hoinarisera timp de 40 de ani prin pustie. Data fiind aceasta sarcina coplesitoare, Moise i-a spus lui Iosua sa fie tare si curajos. I-a amintit sa mediteze zi si noapte la legea lui Dumnezeu, asa incat sa fie grabnic sa o asculte. Dumnezeu a promis sa fie cu Iosua oriunde va merge si sa nu il paraseasca niciodata.
Dumnezeu ne porunceste si noua sa fim puternici si curajosi. El nu vrea sa fim fricosi, ingroziti, si nici ca imprejurarile sa ne descurajeze. Ne aminteste ca e mereu cu noi si ne da Cuvantul Sau pentru a ne calauzi si alina pe cale. Ne promite ca nu ne va parasi si nici nu ne va abandona niciodata. Adesea stam langafagaduinta pe care o ofera Dumnezeu. Ne este frica sa pasim si sa ne asumam riscul de a-L urma in tara Promisa; in schimb, alegem sa hoinarim in desertul indoielilor si a necredinciosiei noastre. Dumnezeu ne cheama sa fim cuceritori. Cand meditam la Cuvantul Sau, cand ne bizuim pe puterea Lui si vrem sa il asculta, Dumnezeu ne da curajul sa cucerim tot ce vrea El.
 
2. Acceptarea vointei suverane a lui Dumnezeu, indiferent de circumstante, ne va da pace si curaj sa intampinam orice ar veni.
Citeste Estera 4:6-17 si Romani 8:28. Estera se afla intr-o situatie de stres cumplit. Vietile conationalilor ei, israelitii, erau in mana ei. Pentru a-i ajuta, a trebuit sa isi riste viata. Mordecai, verisorul Esterei, a facut-o constienta de responsabilitatea ei, asa incat sa nu dea inapoi de la chemarea pe care o avea. Mordecai i-a spus Esterei ca Dumnezeu oricum avea sa-Si salveze poporul, dar daca Estera nu asculta chemarea Sa, indeplinindu-si partea in planul divin, ea si familia ei vor pieri. Viata Esterei era in pericol indiferent de decizia pe care o lua. Ea a gasit curaj si putere prin rugaciune. Cuvintele ei, „daca va fi sa pier, voi pieri,“ sunt o marturie a increderii pe care o avea in conducerea divina.
            Dumnezeu vrea ca noi sa ne incredem in El pe deplin. Pentru a ajunge la astfel de incredere e nevoie de multa rugaciune. Estera a recunoscut lucrul acesta. Ea le-a cerut celor din jurul ei, care aveau aceeasi credinta, sa se roage. Dumnezeu vrea ca noi sa fim dispusi sa riscam totul, inclusiv viata, pentru imparatia Sa. Cand ajungem sa ne incredem deplin in vointa Lui, ne cuprinde pacea si avem curajul de confrunta orice se intampla.
 
       3.Timpul petrecut cu Dumnezeu este esential pentru sanatatea noastra spirituala si ne reintineresc mintea in vremuri de stres.  
Citeste Matei 14:3-23. Ioan Botezatorul fusese decapitat. Cand Isus a auzit aceasta veste, „a plecat de acolo intr-o corabie, ca sa Se duca singur la o parte, intr-un loc pustiu.“ (Matei 14:13). Cand corabia a ajuns la tarm, gloatele erau deja acolo, inaintea Lui. Cu mare mila pentru oameni, Isus a uitat de supararea Sa si a inceput sa-i vindece pe bolnavi si sa hraneasca multimea flamanda. Totusi, la sfarsitul zilei, a trimis multimea si pe ucenici, astfel incat sa poate urca singur pe munte si sa Se roage.
Timpul petrecut cu Dumnezeu ne reinnoieste puterea. Solitudinea ne ofera sansa de a ne cufunda in Cuvantul Sau, de a ne ruga si de a gasi vindecare in prezenta Sa. Venim la Parintele, Tatal nostru si ne asezam ingrijorarile la picioarele Lui. El ne aminteste de dragostea Sa cea mare pentru noi si ne reasigura ca suntem ai Sai. Ne reinnoieste puterea, astfel incat sa ne inaltam deasupra problemelor acestei lumi, asa cum vulturul se ridica deasupra pamantului. Ne inchinam Lui in duh si in adevar si suntem condusi sa ne incredem cu totul in El, dand la o parte problemele acestei lumi. Cautam intelepciunea Sa, iar El ne-o ofera, asa cum a promis. Apoi suntem pregatiti pentru a infrunta provocarile si luptele acestei vieti.
 
4.O inima plina de bucurie
Citeste 2 Corinteni 11:22-12:10 si Filipeni 4:4-9. Se pare ca nimic nu il oprea pe Pavel. Scopul lui in viata era sa-L laude pe Dumnezeu, si a facut lucrul acesta in ciuda cumplitei persecutii. in Filipeni, Pavel ne indeamna sa ne bucuram mereu, indiferent de circumstante. Pavel era recunoscator chiar si pentru insulte, greutati, persecutii si necazuri, deoarece stia ca acestea il faceau sa se bizuie pe puterea lui Dumnezeu, nu pe a sa.
A avea o inima plina de bucurie in vremuri grele poate parea o cerere de neatins, si ar fi imposibil de realizat prin puterea noastra. Totusi, prin puterea si harul lui Dumnezeu putem avea bucurie in suflet, indiferent de situatie. Atunci cand, in loc sa ne ingrijoram, ne rugam, ne lasam mintea sa staruie asupra a ceea ce este adevarat, vrednic de cinste, drept, curat, vrednic de iubit si vrednic de primit, si avem o inima plina de recunostinta, atunci vom avea parte de bucurie profunda.
Bucuria nu este fericire. Fericirea este dependenta de circumstante, dar bucuria nu este. Bucuria inseamna o intelegere profunda a iubirii lui Dumnezeu pentru noi si o incredere deplina ca El stie ce face, chiar daca noi nu intelegem. inseamna a recunoaste puterea superioara a lui Dumnezeu de a ne ajuta in orice situatie si a sti ca El nu ne va parasi niciodata.
 
            5.Pune-ti la punct atitudinea 
Desi adesea nu putem controla circumstantele, putem sa ne controlam reactiile. „in loc sa spuna ‹Nimeni nu ma va angaja pentru treaba asta deoarece sunt prea batran,› o persoana in varsta ar trebui sa-si modifice atitudinea si sa zica: ‹Pentru aceasta treaba am mai multa experienta decat oricine altcineva!› in loc sa spuna: ‹Nimeni nu ma ia in serios deoarece sunt prea tanar,› o persoana nou venita pe piata de munca poate spune: ‹Tocmai am absolvit scoala si sunt tanar si plin de energie!› Exprima totul in termeni pozitiv si stresul va deveni un bun de pret, nu un dezavantaj.
           Biblia ne invata sa ne „intarim si sa ne imbarbatam, sa nu ne inspaimantam si sa nu ne ingrozim“ (Iosua 1:9). Adesea felul in care evaluam o situatie solicitanta hotaraste daca stresul pe care il experimentam ne va sluji ca aliat sau va actiona ca dusman. Daca credem ca nu suntem demni de a infrunta o provocare, acest simtamant de nevrednicie va produce stres negativ. Daca ne amintim ca suntem creaturile lui Dumnezeu, vom spune bun venit ocaziei de a folosi talentele date de Dumnezeu. Entuziasmul nostru va produce un stres pozitiv, care ne va determina la excelenta.
 
 
 

______________________________

de Autor necunoscut. Copyright © 2007 – Articole Crestine. Toate drepturile rezervate. Folosirea acestui material se poate face urmand instructiunile din Ghidul de folosire.